10 december 2011

Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Mjuk pepparkaka är en klassiker på julkakbordet. Den här smakar mycket av juliga kryddor och dessutom inslag av lingon. Jag använde frysta lingon men har du lingonsylt eller rårörda lingon hemma så går det lika bra! Kakan håller sig saftig länge och är supergod att servera tillsammans med lingongrädde!



Mjuk pepparkaka med lingon
(1 brödform)

2 ägg
3 dl socker
50 g smör, smält
1 1/2 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1/2 dl frysta lingon

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner smält smör och filmjölk. Blanda vetemjöl, kanel, kryddnejlika, ingefära och bikarbonat. Blanda försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Avsluta med att ännu försiktigare röra ner de frysta lingonen i smeten. Häll i en smord och bröad form (jag använder en avlång limpform) och grädda i ca 40 minuter (känn med sticka).

Inga kommentarer: