06 december 2011

Lingon och mandelmassa i härlig kombination

Vissa middagar i juletid förtjänar helt enkelt en efterrätt. Ikväll kom mina svärföräldrar på besök och de förärades med ett urval av juliga bakverk, däribland de här superenkla bakelserna med mandelmassebotten och  lingonyoghurtgrädde. Enkelt, gott och sött med inspiration från Allt om Mat.


Lingongräddebakelser med mandelmassebotten
(4 bakelser)

100 g mandelmassa, finriven
1 medelstort ägg
1/4 dl strösocker
1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk malen kardemumma

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda finriven mandelmassa med ägg och socker. Rör därefter ner vetemjöl och kardemumma. Fördela i fyra bullformar eller liknande (med bredare botten än muffinsformar). Grädda i ca 15 minuter eller tills bottnarna fått fin färg. Ta ut och låt svalna helt, gärna i kylen. 

1 1/2 dl vispgrädde
1/2 dl lingonsylt (eller rårörda lingon)
1/4 dl tjock yoghurt (typ grekisk)
Lite vit choklad att riva över
En nypa frysta eller färska lingon att strö över

Vispa grädden löst. Tillsätt lingonsylt och yoghurt och fortsätt vispa till en rätt så fast grädde. Smaka av med lingonsylt. Ta upp mandelmassebottnarna från formarna och spritsa lingongrädden ovanpå. Riv lite vit choklad över och strö några lingon ovanpå. Servera genast! 

Inga kommentarer: