05 december 2011

Pepparkaksgranola

Tillbaka till riktiga julsmaker! Varje helg är ju en adventshelg och förtjänar en lite extra god frukost, kanske med hjälp av den här pepparkaksgranolan. Granola är ju en knaprig müsli som i det här fallet innehåller pepparkakskryddor och dessutom torkade tranbär. Müslin är inte så söt vilket jag gillar! Jag har en påse med tranbär hemma så de hamnar i det mesta men ta russin eller andra torkade frukter istället annars. Jacobs hälsokök står för receptet via recept.nu - med smärre modifikationer av mig.


Pepparkaksgranola
(1 burk)

6 dl havregryn
1/2 dl råströsocker
1 dl solroskärnor
2 msk pepparkakskrydda
1 nypa flingsalt
1 dl vatten
1/2 dl rapsolja (neutral i smaken)
1 dl torkade tranbär eller russin
1/2 dl krossade linfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda havregryn, råströsocker, solroskärnor, pepparkakskrydda och flingsalt i en bunke. Blanda sedan vatten och olja och häll över. Blanda om ordentligt. Häll ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och krama gärna till lite så att små klumpar bildas. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter men rör om ungefär var 10:e minut så att granolan inte bränns. Ta ut och låt svalna. Blanda ner torkade tranbär och linfrön. Förvara i en burk med lock!

1 kommentar:

Chezsofia sa...

Vilken bra idé att krydda müslin lite juligt så här i adventstider. Nästa laddning müsli blir julig!