11 december 2011

Skurna mandelpepparkakor

Dagens jultips handlar om det allra enklaste och snabbaste sättet att göra pepparkakor: skurna sådana! Visst, hela grejen med att noggrant kavla ut degen och trycka ut roliga formar försvinner men ibland finns det helt enkelt inte tid för sådant. När du gör skurna pepparkakor gör du en deg, låter den vila en stund och skär sedan i skivor. Lätt som en plätt!

För några år sedan gjorde jag dinkelpepparkakor men den degen ska vila över natten. Resultatet blir dock riktigt bra! I år testade jag istället ett recept från trevliga bloggen Linnéas skafferi som också funkade! Fördelen är att degen bara vilar ca en timme i kylen. Pepparkakorna går som vanligt snabbt att grädda så passa dem noga!Skurna pepparkakor med mandel
(ca 60 st)
(recept från linneasskafferi.se)

200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk malda nejlikor
1 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
1 1/2 dl hackad sötmandel

Rör smör, socker och sirap poröst. Tillsätt kryddor, bikarbonat, vetemjöl och hackad sötmandel. Blanda till en deg. Forma degen till två rullar och vira in i plastfolie. Låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär tunna skivor av degen och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 8-10 minuter (passa noga!).

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Verkar goda! Funderar fram och tillbaka här hemma om jag faktiskt ska göra egna pepparkakor detta år. Brukar alltid köpa färdiga eller åtminstone färdig deg.