18 december 2009

Dinkelpepparkakor på rulle

Smakrika kardemummiga pepparkakor som inte behöver kavlas - kan det bli bättre? De här skurna dinkelpepparkakorna från Allt om Mat var hur enkla som helst att fixa till! Degen ska vila över natten i kylen som de flesta andra pepparkaksdegar.

En av de två degrullarna lade jag direkt i frysen. När pepparkakssuget uppstår är det bara att ta fram degen, vänta en liten stund och sedan skära och grädda. Perfekt!

Skurna dinkelpepparkakor
(ca 50-60 pepparkakor)

1/2 msk kardemummakärnor, nystötta
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 msk pepparkakskryddor (eller 1 msk mald kanel, 2 tsk mald ingefära + 1 tsk mald kryddnejlika)
3 1/2 dl fullkornsdinkelmjöl (180 g)
2 dl dinkelmjöl (120 g)
1 1/2 tsk bikarbonat

Smält smöret. Tillsätt socker, sirap och kryddor. Blanda mjöl och bikarbonat. Häll över smör- och sockerblandningen och arbeta ihop till en degen. Lägg degen i en plastpåse och ställ kallt. Låt stå över natten. Ta fram degen, dela i två bitar och arbeta dem mjuka. Forma två rullar, ca 5 cm i diameter. Lägg rullarna i plastfolie och låt dem vila i kylen i en timme till, alternativt lägg i frysen för senare bake-off. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna så tunt du kan och försök få dem så jämna i tjocklek som möjligt. Lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter. Passa noga! Låt pepparkakorna svalna på plåten.

2 kommentarer:

Boel sa...

Kul med lite annorlunda pepparkakor!

Anonym sa...

Ändrade kryddningen lite då jag inte gillar så mycket kryddnejlika .tog en halv tsk.Lade istället till 1 tsk pomerans o en extra tsk ingefära.Blev jättegoda.Men smaken är ju delad.