10 december 2011

Mustig chili con carne

Redan trött på juliga smaker? Gör en chili con carne till middag istället! Jag hittade en fin bit högrev som passade perfekt här. Inga konstigheter, bara en smula tålamod och modet att smaka av ordentligt. Jag använder några olika sorters chilipeppar här: en olja smaksatt med chili och rostad vitlök, en röd chilipasta och så malen anchochili. Trots detta blir inte grytan så stark men det är riktigt gott med en klick svalkande crème fraiche till.



Chili con carne
(ca 4 port)

1 kg högrev (utan ben)
Ca 1-2 msk rapsolja + gärna lika mycket smaksatt olja (chili och rostad vitlök)
2 mellanstora gula lökar
1/2 solovitlök (eller ca 3 vitlöksklyftor)
1 msk röd chilipasta
1 1/2 msk buljongpulver
Ca 1/2 tsk anchochilipulver
2 msk tomatpuré
1 burk kidneybönor
1 burk stora vita bönor
1 röd paprika

Klyfta de gula lökarna och skiva vitlöken. Hetta upp oljan i en stor gryta och tillsätt lök och vitlök. Stek i några minuter. Dela köttet i lagom stora bitar (ca 3-4 cm) och lägg i grytan, rör om ordentligt så att bitarna bryns. Rör ner chilipasta, buljongpulver, anchochilipulver och tomatpuré. Häll på 6 dl vatten. Täck med lock och låt koka ca 2 timmar. Rör om då och då och tillsätt gärna lite vatten om det verkar bli för torrt. Rör ner de avsköljda bönorna och hackad paprika. Låt koka ca 30 minuter eller tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt, peppar och anchochilipeppar.

Inga kommentarer: