Fiskgratäng med dragon, broccoli och potatispuré
(2-3 port beroende på hunger)
1 block hoki el dyl (400 g)
450 g potatis
1 msk matlagningsgrädde
1 äggula
Salt, peppar
1/2 broccolihuvud
1/2 gul lök
Olja till stekning
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk dragon
1 tsk fiskfond
1/2 dl vatten
25 g parmesan el dyl, riven
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och dela i kvartar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Dela under tiden broccolin i mindre bitar, skär stammen i tunna skivor. Lyft upp potatisen ur vattnet och koka istället broccolin däri i ca 3 minuter. Mosa potatisen och rör i 1 msk matlagningsgrädde och äggulan. Smaka av med salt och peppar. Skär fiskblocket i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Fördela broccolin ovanpå. Salta och peppra. Fördela (eller spritsa om du vill göra riktigt fint) potatispurén längs kanterna. Gör såsen: hacka löken fint och fräs i lite olja. Rör ner vetemjölet. Häll därefter på matlagningsgrädde och tillsätt dragon, fiskfond och vatten. Låt koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt. Häll såsen ovanpå gratängen. Riv slutligen parmesanosten ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills fisken är färdig och moset har fått en gyllene färg.
1 block hoki el dyl (400 g)
450 g potatis
1 msk matlagningsgrädde
1 äggula
Salt, peppar
1/2 broccolihuvud
1/2 gul lök
Olja till stekning
1 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
1/2 tsk dragon
1 tsk fiskfond
1/2 dl vatten
25 g parmesan el dyl, riven
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och dela i kvartar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Dela under tiden broccolin i mindre bitar, skär stammen i tunna skivor. Lyft upp potatisen ur vattnet och koka istället broccolin däri i ca 3 minuter. Mosa potatisen och rör i 1 msk matlagningsgrädde och äggulan. Smaka av med salt och peppar. Skär fiskblocket i tunna skivor och lägg i en ugnsfast form. Fördela broccolin ovanpå. Salta och peppra. Fördela (eller spritsa om du vill göra riktigt fint) potatispurén längs kanterna. Gör såsen: hacka löken fint och fräs i lite olja. Rör ner vetemjölet. Häll därefter på matlagningsgrädde och tillsätt dragon, fiskfond och vatten. Låt koka några minuter under omrörning. Smaka av med salt. Häll såsen ovanpå gratängen. Riv slutligen parmesanosten ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills fisken är färdig och moset har fått en gyllene färg.
3 kommentarer:
Fiskgratäng är smarrigt, vi brukar oxå ha potatismoset runt kanten, gott när det blandar sej med såsen...
Hej!
Måste bara skriva att din blogg är superbra!
Länkade till din blogg via min som ett tips på bra bloggar. Hoppas det var okej.??
Tack för många bra recept!
Mårtenssons kök: visst är det!
Elin: tack för dina fina ord, klart att det är ok! Ha en härlig helg!
Skicka en kommentar