21 oktober 2010

Krämig rotfruktsgratäng

Passa på att göra smarriga gratänger nu när rotfrukterna är så fina! Här använde jag potatisar, morötter och palsternackor. Tillsammans med lite lök och örtkryddor blir det en krämig gratäng som är lite söt i smaken. En gång åt vi den med skivad rökt skinka (och smaksatt crème fraiche, det vita på bilden). Ännu godare tycker jag dock att gratängen är serverad tillsammans med falukorv! ICA inspirerade.


Rotfruktsgratäng
(ca 4 port)

1/2 kg potatis (mjölig)
3 mellanstora morötter
3 palsternackor
1/2 solovitlök (eller ca 2 vitlöksklyftor)
1 gul lök eller 1 purjolök
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
Salt, peppar, torkade örtkryddor
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och skiva tunt, gärna med mandolin (behöver inte vara på den allra tunnaste inställningen). Skiva vitlöken och löken också. Koka upp grädde och mjölk i en stor kastrull och krydda rejält med salt, peppar och valfria torkade örtkryddor (jag tog en blandning). Lägg ner rotfrukts- och lökskivorna. Koka i ca 8-10 minuter eller tills de börjar mjukna utan att de kokar sönder. Häll allt i en gratängform och strö riven ost över. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera med något salt, till exempel falukorv.

2 kommentarer:

Frostrosor sa...

Ja, rotfrukterna är verkligen både goda och billiga just nu!

MATBLOGGEN sa...

Det ser jättegott ut!!
Trevlig helg :)

/ Jenny

http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg