
Rotfruktsgratäng
(ca 4 port)
1/2 kg potatis (mjölig)
3 mellanstora morötter
3 palsternackor
1/2 solovitlök (eller ca 2 vitlöksklyftor)
1 gul lök eller 1 purjolök
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
Salt, peppar, torkade örtkryddor
3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotfrukterna och skiva tunt, gärna med mandolin (behöver inte vara på den allra tunnaste inställningen). Skiva vitlöken och löken också. Koka upp grädde och mjölk i en stor kastrull och krydda rejält med salt, peppar och valfria torkade örtkryddor (jag tog en blandning). Lägg ner rotfrukts- och lökskivorna. Koka i ca 8-10 minuter eller tills de börjar mjukna utan att de kokar sönder. Häll allt i en gratängform och strö riven ost över. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Servera med något salt, till exempel falukorv.
2 kommentarer:
Ja, rotfrukterna är verkligen både goda och billiga just nu!
Det ser jättegott ut!!
Trevlig helg :)
/ Jenny
http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg
Skicka en kommentar