20 oktober 2010

Chaiglass

Att köpa en glassmaskin kändes först lite onödigt - men den känslan varade inte speciellt länge! Glassmaskinen gör det enkelt och roligt att testa nya smaker på glass. Den här glassen kallades pepparkaksglass i ett urklippt recept men jag kallar den hellre chaiglass. Glassen smakar nämligen som chaite i fryst form och jag gillar den hur mycket som helst!

Sättet att göra glass är lite annorlunda här än vad jag brukar göra. Har du ett favoritrecept på hemmagjord vaniljglass, använd samma mängd kryddor ändå istället för t ex vaniljstång.

Chaiglass
(ca 4 portioner)

30 g färsk ingefära (vilket är ungefär 2 1/2 cm)
1 kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
8 kryddnejlikor
2 dl mjölk
2 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde

Skala ingefäran och skiva den. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kryddorna, nästan till kokpunkten. När det ryker lite från mjölken brukar vara lagom. Ta av kastrullen från plattan. Låt gärna stå en stund så att kryddorna hinner dra ordentligt! Vispa äggulor och socker fluffigt i en bunke. Sila försiktigt ner kryddmjölken under omrörning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm försiktigt på svag värme. Rör hela tiden tills blandningen tjocknat något. Kyl blandningen. När den är kall, vispa grädden och blanda ned. Kör i glassmaskin. Ät direkt eller frys in för lite hårdare konsistens.

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Mums! En glassmaskin skulle man äga!