18 oktober 2010

Frukt- och dinkelbröd

Surdegsbröd i all ära men ibland vill jag baka något som inte tar två dagar att jäsa. Då kommer den hederliga jästen fram! Det här brödet blev ett riktigt hopkok av olika sorters mjöl och torkade frukter. Lyckosamt nog blev det riktigt saftigt och gott!

Frukt- och dinkelbröd
(1 limpa)

1/2 paket jäst (25 g)
3 dl ljummet vatten
1 tsk flingsalt
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl vetekli
2 dl blandade torkade frukter (t ex gojibär, russin, tranbär)
2 dl fullkornsdinkelmjöl
3 1/2-4 dl vetemjöl special

Rör ut jästen i det ljumma vattnet. Blanda i övriga ingredienser men spara lite av vetemjölet. Arbeta till en ganska lös deg, ha i mer mjöl om så behövs. Täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och häll över degen. Låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter (eller tills innertemperaturen är 97 grader). Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer: