01 juni 2010

Äppelcheesecake med lite lime

1 juni är det idag men i alla fall här i Lund har det regnat hela dagen. Inte är det varmt mysigt sommarregn heller. Jag tröstar mig med resterna av en äppelcheesecake! Allt om Mat stod för ursprungsreceptet.

Äppelcheesecake
(1 rund form, ca 8 bitar)

Botten:
125 g smör
1/2 dl mörkare socker (t ex muscovado eller brun farin)
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Rivet skal av 1 lime

Fyllning:
3 medelstora äpplen
25 g smör
2 msk mörkare socker
Pressad saft av 1/2 lime
200 g cream cheese
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver (eller 1 1/2 tsk vaniljsocker)

Topping:
1 gelatinblad
2 dl lätt crème fraiche
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver (eller 1 1/2 tsk vaniljsocker)

Strössel:
1 näve citronmelissblad
Rivet skal av 1/2 lime
1 msk strösocker

Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Smält smöret och blanda sedan med resten av ingredienserna. Tryck ut degen i botten och ungefär 3 cm upp på formens kanter. Grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter.

Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Stek med det mörkare sockret i smör i ca 5 minuter. Pressa över limesaften och lägg äppelbitarna i pajskalet. Vispa ägg och strösocker i ca 2 minuter. Rör ner cream cheese (gärna rumsvarm) och vaniljpulver. Häll krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt pajen svalna.

Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda crème fraiche, socker, vaniljpulver och limeskal. Krama ur gelatinbladet och lägg tillsammans med ca 1/2 dl av smeten i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills gelatinbladet smält. Blanda med resten av smeten. Bred toppingen över kakan och låt stelna minst några timmar, gärna över natten.

Strössel: Finhacka citronmelissbladen och blanda med limeskal och strösocker. Strö över cheesecaken och servera!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äppel-cheesecake har jag aldrig kommit på att göra tidigare- så smart! Den var säkert supersmarrig :)

Daniella - BakeCake sa...

Äppelcheesecake har jag aldrig stött på förut, men det verkar ju underbart gott, så det måste ju testas! Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake