
(1 rund form, ca 8 bitar)
Botten:
125 g smör
1/2 dl mörkare socker (t ex muscovado eller brun farin)
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Rivet skal av 1 lime
Fyllning:
3 medelstora äpplen
25 g smör
2 msk mörkare socker
Pressad saft av 1/2 lime
200 g cream cheese
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver (eller 1 1/2 tsk vaniljsocker)
Topping:
1 gelatinblad
2 dl lätt crème fraiche
2 msk strösocker
1 krm vaniljpulver (eller 1 1/2 tsk vaniljsocker)
Strössel:
1 näve citronmelissblad
Rivet skal av 1/2 lime
1 msk strösocker
Botten: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Smält smöret och blanda sedan med resten av ingredienserna. Tryck ut degen i botten och ungefär 3 cm upp på formens kanter. Grädda mitt i ugnen i ca 6 minuter.
Fyllning: Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Stek med det mörkare sockret i smör i ca 5 minuter. Pressa över limesaften och lägg äppelbitarna i pajskalet. Vispa ägg och strösocker i ca 2 minuter. Rör ner cream cheese (gärna rumsvarm) och vaniljpulver. Häll krämen över äppelbitarna och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt pajen svalna.
Topping: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. Blanda crème fraiche, socker, vaniljpulver och limeskal. Krama ur gelatinbladet och lägg tillsammans med ca 1/2 dl av smeten i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills gelatinbladet smält. Blanda med resten av smeten. Bred toppingen över kakan och låt stelna minst några timmar, gärna över natten.
Strössel: Finhacka citronmelissbladen och blanda med limeskal och strösocker. Strö över cheesecaken och servera!
2 kommentarer:
Äppel-cheesecake har jag aldrig kommit på att göra tidigare- så smart! Den var säkert supersmarrig :)
Äppelcheesecake har jag aldrig stött på förut, men det verkar ju underbart gott, så det måste ju testas! Ha det jätte bra! Kram Daniella - BakeCake
Skicka en kommentar