24 maj 2009

Citron- och timjanskorpor

Eftermiddagen på Österlenkryddor häromdagen inspirerade mig till att baka, och såklart då baka med örtiga inslag! En omgång vanliga biscottis fick därför smak av citron och timjan, en riktigt lyckad kombination! Supergoda till en kopp te på kvällen, och som alla biscottis håller de ju hur länge som helst!


Citron- och timjanskorpor

(ca 30 st)

75 g hasselnötter
25 g pinjenötter
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl råströsocker
skal av 1 citron
en gnutta vaniljsocker
1/2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
1 msk torkad timjan
2 ägg
(ev pressad citronsaft)

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser, förutom äggen, i en mixer och kör några sekunder till en grovhackad blandning. Mixa ner äggen, ett i taget, till en dag. Om degen känns för torr, pressa gärna ner lite av citronsaften i taget tills degen formar sig. Ta upp och forma två rullar på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till rullarna lite och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Sänk ugnens värme till 125 grader. Ta ut plåten och skär rullarna i 1 cm breda skorpor på längden. Lägg skorporna med snittytan upp på en plåt och grädda dem i ytterligare ca 25 minuter. Är de inte riktigt torra då - stäng av ugnsvärmen och låt plåten stå kvar så länge som behövs.

2 kommentarer:

Therese sa...

Biscotti är ju så himla gott! Det KÄNNS lite nyttigare än en muffins... men sockerfritt kan man ju inte påstå att det är;) Får ta tag i mina tester av dina recept när ugnen fungerar igen/står på rätt plats!

Kramkram

bakmammorna sa...

å så gott!!! jag har planerat in ett skorpbak i veckan eftersom min lilltjej älskar skorpor. de här kanske man skulle pröva då!