06 april 2008

Sockersöta cookies med Smarties

Jag gillar stilen på Johanna Westmans kokböcker. Därför kunde jag inte låta bli att impulsköpa Första bakboken när den fanns på Akademibokhandeln för ynka 50 kr. Förvisso är nog boken tänkt för barn men trots/tack vare detta innehåller den en mängd recept på "klassiska" kakor och bakverk. Vill du göra hallonmazariner, drömmar eller tårtbottnar? Kolla i boken. Även godis (t ex chokladfudge) och bröd (t ex foccaccia) finns med. Eftersom boken riktar sig till en något yngre målgrupp är recepten föredömligt enkelt skrivna. Nog med reklam. Till fikabesök idag bakade jag amerikanska godiscookies, där godiset består av Smarties. Inga konstigheter, bara goda kakor som verkligen är söta att titta på!

Amerikanska godiscookies
(ca 30 st)

2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 dl farinsocker eller ljust muscovadosocker (eller vanligt strösocker)
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl sirap
1 ägg
1 dl valnötskärnor
2 små tuber Smarties

Blanda vetemjöl, havregryn, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smöret i mindre kuber och blanda till en smulig deg. Rör i sirap, ägg och valnötskärnor och arbeta samman till en deg. Forma till två rullar ca 4 cm breda, svep in i plastfolie och lägg i kylen i ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i ca 1 cm breda skivor och lägg kakorna på bakplåtspappersklädd plåt med några centimeters mellanrum. Tryck ner 3 Smarties i varje kaka. Grädda ca 8 minuter, låt svalna på galler.

2 kommentarer:

Anonym sa...

SKITDÅLIGT

Spralligast sa...

Jag och Johanna Westman tackar för din konstruktiva kommentar.