07 april 2008

Kryddigt pilaffris från Punjab

En middag bestående av kyckling, ris och sås - hur kul låter det? Lite roligare låter väl kryddig rispilaff, marinerad kyckling och yoghurt- och myntaraita? Gott var det också! Hämtade recepten ur boken Med smak av Indien men har anpassat dem lite efter egen smak. Varje del av middagen innehåller ganska många ingredienser så jag tar dem ett i taget - först pilaffris från Punjab.

Kryddigt pilaffris
(4 port)

3 dl basmatiris
smör/olja till stekning
1 medelstor lök, finhackad
10 kryddnejlikor
1 kanelstång (ca 5 cm)
10 hela gröna kardemummakapslar eller 1/2 tsk svarta kardemummafrön
1 tsk svartpepparkorn
1/2 tsk spiskumminfrön
6 dl vatten
2 dl gröna ärter, frysta

Låt riset ligga i blöt i ca 30-60 minuter. Låt rinna av i en sil. Hetta upp smöret/oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i löken. Fräs i några minuter. Tillsätt kryddnejlikor, kanelstång, kardemummakapslar eller -frön, svartpepparkorn och spiskumminfrön. Häll i riset och rör om. Låt fräsa ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt vattnet och ca 3/4 tsk salt. Låt koka upp och sänk därefter värmen. Koka under lock i ca 12 minuter tills vattnet har kokat in. Rör om då och då. När riset är färdigt, häll i de gröna ärterna och låt stå på värmen i några minuter tills ärtorna är genomvarma. Servera med t ex kyckling och yoghurtraita.

Inga kommentarer: