Kryddigt pilaffris
(4 port)
3 dl basmatiris
smör/olja till stekning
1 medelstor lök, finhackad
10 kryddnejlikor
1 kanelstång (ca 5 cm)
10 hela gröna kardemummakapslar eller 1/2 tsk svarta kardemummafrön
1 tsk svartpepparkorn
1/2 tsk spiskumminfrön
6 dl vatten
2 dl gröna ärter, frysta
Låt riset ligga i blöt i ca 30-60 minuter. Låt rinna av i en sil. Hetta upp smöret/oljan i en tjockbottnad kastrull och lägg i löken. Fräs i några minuter. Tillsätt kryddnejlikor, kanelstång, kardemummakapslar eller -frön, svartpepparkorn och spiskumminfrön. Häll i riset och rör om. Låt fräsa ytterligare ca 3 minuter. Tillsätt vattnet och ca 3/4 tsk salt. Låt koka upp och sänk därefter värmen. Koka under lock i ca 12 minuter tills vattnet har kokat in. Rör om då och då. När riset är färdigt, häll i de gröna ärterna och låt stå på värmen i några minuter tills ärtorna är genomvarma. Servera med t ex kyckling och yoghurtraita.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar