28 mars 2008

Kyckling i citronmelissmarinad

Den här smakrika och saftiga kycklingen passar bra på både bufféer och som huvudrätt tillsammans med exempelvis den våriga salladen nedan, eller varför inte couscous? I ursprungsreceptet från Allt om Mat används majskycklingar - får du inte tag i sådana, använd "vanliga" kycklingar som tillsammans väger ca 3 kg. Gillar du inte att stycka kycklingar, använd kycklingfilé eller kycklinglårfilé istället, men anpassa då stektiden! Likaså går citronmelissen att byta ut mot citronverbena eller rivet skal från 1 citron och 1 dl färsk hackad timjan.

Kyckling i citronmelissmarinad
(10 port på buffé, ca 6 som huvudrätt)

2 majskycklingar (à 1 1/2 kg)
2 msk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar

Marinad:
1 1/2 dl hackad citronmeliss
3 pressade vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära, riven
2 msk kinesisk soja
1 dl rapsolja

Tillbehör:
150 g sötmandel
1 1/2 dl sultanrussin

Sätt ugnen på 200 grader. Stycka kycklingen i ca 10 bitar. Lägg bitarna i en långpanna och strö över salt och peppar. Blanda ihop marinaden och häll den över kycklingen. Tillaga mitt i ugnen ca 45-50 minuter. Ös kycklingen några gånger under tiden. Kolla att kycklingen är genomstekt (köttsaften ska vara klar utan rosa inslag!). Skålla mandlarna och rosta dem i en torr het stekpanna. Blanda mandel och sultanrussin och lägg på ett fat. Lägg kycklingbitarna ovanpå och garnera med färsk citronmeliss.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tror att man ska korta stektiden om man använder filé och inte kycklingbitar med ben i. Annars blir det nog lite för torrt. Och i alla fall i Stockholm finns det majskycklinglår att köpa för den som är för blödig för att stycka själv...
kram
mamma

Spralligast sa...

Tack för påminnelsen! Har ändrat i texten ovan!

Unknown sa...

Riktig favorit!