Morotssoppa med getostkräm, parmachips och långa krutonger
(4 port)
Soppan:
800 g morötter
1-2 gula lökar
smör
1 l varm hönsbuljong
persilja eller andra örtkryddor
1-2 gula lökar
smör
1 l varm hönsbuljong
persilja eller andra örtkryddor
salt, peppar
Parmachips:
parma- eller serranoskinka - typ 1 hg
Getostkräm:
Antingen färdigblandad eller så går det ju bra att blanda crème fraiche med mosad getost
Krutonger:
1 baguette (eller 2 halvstora)
smör
persilja
salt, chili
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva morötterna, hacka löken. Fräs lök och morötter i smör i några minuter, häll därefter på buljongen och låt koka ca 20 minuter eller tills morötterna är mjuka. Under tiden som soppan kokar, skär parmaskinkan i mindre bitar och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen tills skinkan är torr. Låt svalna. Skär baguetten i tunna strimlor och lägg på plåten. Smält smör och ringla över tillsammans med örtkryddor. Salta och peppra. Vänd gärna runt brödstrimlorna lite så att samtliga ytor täcks av kryddorna. Sätt ugnen på grill och sätt in plåten högt upp i ugnen tills krutongerna är gyllenbruna. Mixa soppan. Rör i örtkryddorna och smaka av med salt och peppar. Servera allt tillsammans med en klick getostkräm i!
3 kommentarer:
Låter jättegott! Jag har en liten fråga - när vi träffades sist sa du att det fanns en sida på nätet där man kunde hitta pianonoter - vad hette den? Med min teflonhjärna är det alldeles bortblåst! Kram
Pröva att ha lite apelsin i soppan.. helt otroligt hur morot och apelsin tillsammans gör sig matigt.
Jessica - håller med totalt! Brukar göra en soppa med morötter, pressad apelsin och riven ingefära - alldeles superbt gott!
Skicka en kommentar