13 januari 2008

Rödlökspaj med getost och färska fikon

Med några smördegsplattor i frysen och lite allmänt krafs i kylskåpet fixas enkelt en lätt middag bestående av rödlökspaj samt getostkräm och fikon. Riktigt goda smaker tillsammans, och en snutt parmaskinka hade nog varit pricken över i:t. Jaja, allt kan man inte ha hemma!

Getostkrämen jag använder är fuskvarianten från Chavroux som har en väldigt mild och god smak. Krämen har hamnat i allt från morotssoppor till inlindad i parmaskinka (japp, där gick all skinka) och så nu på den här pajen. Rekommenderas alltså!

Smördegspaj med rödlök, färska fikon och getostkräm
(2 port)

2 plattor smördeg, halvtinade
2-4 rödlökar (beroende på storlek), i ca 1/2 cm tjocka skivor
smör
2 lagerblad
2 kryddnejlikor
örtkrydda, t ex timjan
salt, peppar
1 dl riven ost

1/2 dl getostkräm
2 färska fikon, i åttondelar
parmaskinka

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smördegsplattorna på en bakplåtspappersklädd plåt och förgrädda i ca 5-7 minuter, de behöver inte få färg. Fräs under tiden rödlöken i smöret tillsammans med kryddorna. När rödlöken är glansig och mjuk, ta upp kryddnejlikorna och lagerbladen. Fördela sedan lökblandningen över smördegsplattorna. Lämna gärna lite utrymme vid kanterna så att smördegen syns. Strö riven ost över och grädda högt uppe i ugnen i ca 10 minuter. Servera tillsammans med getostkräm, fikon och gärna parmaskinka.

Inga kommentarer: