31 juli 2012

En matig vecka i Kroatien

Vi tillbringade nyss en vecka på ön Brac i Kroatien och hade det härligt på alla sätt och vis - inte minst matmässigt! Trots att orten Bol var liten fanns det ett antal restauranger som alla erbjöd i princip samma sortiment med mycket fisk och skaldjur som mestadels fångats i Adriatiska havet runtomkring ön. Vi var jättenöjda med all mat och dryck vi åt under veckan vilket är ett jättebra betyg från oss! Dessutom doftade det ofantligt gott av pinjeträd, salvia och lavendel överallt.

Vi bodde mellan lilla orten Bol och den superkända stranden Zlatni Rat. Stranden ändrar form efter vågorna och består av småsten, ingen sand alltså. Härligt klart turkost vatten! Brac är känd för sin marmorproduktion och har en strandpromenad med marmorgolv som går hela vägen från Bol till Zlatni rat, ca 2 km.
Stranden Zlatni Rat sedd från utsiktspunkt högst upp på Brac
En av många vackra kvällar vid havet
En av kvällarna var det en liten lokal matfestival längs hamnkanten i Bol. Nygrillad fisk, bläckfisk, räkor... mums! Dessutom erbjöds lokala specialiteter i form av likörer, marmelader och kakor - inte helt fel det heller!
Nygrillad makrill!
Sprillans färsk bläckfisk på grillen
Alldeles nyfriterade stora härliga räkor
Varje restaurang har ju såklart ett husets vin som erbjuds till mycket facila priser, vanligtvis runt hundralappen för en liter. Vi drack vin av olika slag nästan varje kväll (ibland öl också ju...) och det var alltid gott, både röda och vita varianter. Även olivolja produceras på ön vilket gör att olivträd finns överallt.

Vinodlingar finns överallt på Brac, liksom olivträd
Som sagt, vi hade en härlig semester på Brac och kan verkligen rekommendera Kroatiens öar som resmål! Det är lätt att ta sig dit med flyg till Split och därefter färja ut till någon av de vackra öarna. Maten och drycken är betydligt billigare än Sverige vilket ju aldrig är fel heller.

1 kommentar:

Marja - Baka Sockerfritt sa...

Vilka bilder, så vackert! Kroatien är ett häigt land att semetra i med mycket god mat!