30 juli 2012

Zucchinipannkakor med kanel

Vi kom hem från en härlig semester i Kroatien sent på lördag kväll och tillbringade hela gårdagen på trevlig släktträff i Blekinge. Sammantaget innebar detta att frukostskafferiet var fullständigt uttömt idag! Som tur var skördade jag en liten gul zucchini från odlingslotten innan vi åkte. Den var helt OK efter en vecka i kylen och fick raskt bli till pannkakor idag! De går snabbt att röra ihop och lika snabbt att grädda.

Jag hade verkligen bara havredryck hemma och det funkade bra som pannkakssmet. Använd gärna vanlig mjölk eller filmjölk istället. Till pannkakorna åt vi det sista av en crème fraicheburk med lite honung i samt en nektarin- och aprikoskompott som jag kokade för några veckor sedan.

Zucchinipannkakor med kanel
(2 port, ca 4 pannkakor)

1 ägg
1 msk raps- eller solrosolja
1/2 msk socker
2 msk havremjölk (eller mjölk eller fil)
1/2 krm vaniljpulver
2 1/2 dl grovriven zucchini (ca 1/2 liten)
1 1/4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk kanel
Smör till stekning

Vispa ihop ägg, olja, socker, havremjölk och vaniljpulver i en skål. Grovriv zucchinin (med skal på) och blanda ner i äggsmeten. Blanda mjöl, salt, bikarbonat och kanel i en annan skål och rör därefter ner i smeten. Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ut smeten (ca 2 pannkakor i taget). Grädda i ca 3-4 minuter på varje sida. Servera med något gott tillbehör, gärna lite syrligt som yoghurt eller crème fraiche.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ulle beställer en repris på dessa pannkakor när ni sed!
Bloggarmamman

Spralligast sa...

Då får det nog bli blåbärspannkakor - lite mer närproducerat!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Åh vad mysigt med semster i Kroatien. Det är ett land jag gärna skulle besöka. Dina pannkakor var inte fy skam:) Lyxvariant med egenodlade grönsaker:D