06 maj 2012

Kalljäst brioche med syrlig smoothie

Brioche är ett klassiskt franskt bröd som karaktäriseras av att det innehåller smör. En lätt sötma finns också vilket gör att brioche är idealt att servera som lyxig brunch med någon god marmelad på. Eftersom smöret redan finns i brödet tycker jag inte att det behövs något extra som pålägg. Brioche är riktigt gott att rosta också!

Att baka brioche är lätt om du har en bra maskin som knådar åt dig! Tänk på att starta kvällen innan för det här brödet ska kalljäsa. Dessutom mår det bra av att stå ett par timmar i rumstemperatur på kvällen också. Min deg blev otroligt kladdig men det gör ingenting, jag bara skedade upp i dels en limpform (ca halvfylld vilket gav en låg men lätt limpa), dels i muffinsformar av silikon för portionsbröd. Gräddningstiden är såklart olika för de olika formarna. De små bröden strödde jag lite stött kardemumma ovanpå - rekommenderas!

Psst. På bilden syns också en riktigt god smoothie: mixa vaniljyoghurt med äppelmust, frysta hallon, en nypa linfrön och så några basilikablad. Gott och syrligt!Kalljäst brioche
(1 liten limpa och 5 portionsbröd, alternativt två små limpor)

300 g vetemjöl

1 påse torrjäst för söta degar
1/2 dl strösocker
1 nypa salt
3 1/4 dl mjölk
2 medelstora ägg
90 g smör, rumsvarmt
Ev 1/2 tsk nystött kardemumma

Blanda vetemjöl, torrjäst, strösocker och salt i en degbunke. Värm mjölken till ljummen (inte varmare än så eftersom degen ska kalljäsa). Blanda ner mjölk och ägg i smeten. Knåda ordentligt. Rör ner smöret och knåda vidare. Degen ska bli elastisk. Är den alldeles för kladdig, ha i någon dl mer mjöl. Min var riktigt rinnig men det gick bra ändå! Täck degbunken med bakduk och låt stå i rumstemperatur ett par timmar. Skaka sedan ner degen och täck bunken med plastfolie. Ställ i kylen över natten. Nästa morgon, ta ut och fördela i formar (antingen två limpformar eller portionsmuffinsformar eller en blandning). Strö eventuellt lite stött kardemumma ovanpå. Sätt ugnen på ca 185 grader.  Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter (för portionsstorlek) resp. ca 35-40 minuter för limpstorlek. Låt svalna innan servering.

Inga kommentarer: