05 maj 2012

Tuppkaka med egen rabarber

Nu börjar det bli riktigt roligt med odlingslott! Första skörden är nämligen här! Jag plockade upp några rädisor, lite rabarber och så de högsta sparrisstänglarna igår. Mer finns att hämta så småningom!

Fina små smakprov på rädisor, sparris och rabarber
Rabarbern fick raskt bli kvällens efterrätt: en tuppkaka! Varför heter det tuppkaka undrar kanske någon? Jag visste inte heller men googlade lite och fick i alla fall en förklaring: fiskarfruarna på Tuppöarna utanför Söderhamn brukade snabbt röra ihop kakorna när deras fiskarmän var på väg tillbaka mot land. Även om detta inte är den enda sanningen bakom kakan så är det ju en trevlig liten historia och kakan blir god; seg och ganska tung. Kardemumman och rabarbern ovanpå gjorde hela kakan tycker jag! Just den här varianten kommer från ICA:s receptbank.Tuppkaka med rabarber och kardemumma
(1 kaka)

2 ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
50 g kallt smör
1 msk kardemummakärnor
300 g rabarber
2 msk maizena
1/2 dl socker
(1 dl flagad mandel)

Sätt ugnen på 200°C. Smörj och bröa en form, ca 22 cm i diameter. Rör ihop ägg, socker och vetemjöl, bara så mycket att det precis blandas. Tryck ut smeten i formen. Skär smöret i tunna skivor (eller använd en osthyvel) och täck kakan. Stöt kardemummakärnorna i mortel. Skär rabarbern i ca cm-stora bitar och blanda med maizena, kardemumma och socker. Fördela ovanpå kakan. Strö eventuellt flagad mandel över. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna innan servering eller gör som vi och ät ljummen med lite vaniljglass till!

Inga kommentarer: