14 maj 2012

Apelsin- och kardemummakakor

Vad blir det om en helt vanlig småkaksdeg smaksätts med nymortlad kardemumma och finrivet apelsinskal? Jo just det, supergoda apelsin- och kardemummakakor! Degen ska vila i kylen någon timme eller så för att bli enklare att skära i fina skivor men annars går de här kakorna snabbt att nypa ihop! Receptet är från boken Bakat ur Allt om Mat, ett reafynd någon gång!

Apelsin- och kardemummakakor
(ca 20-25 st)

125 g smör, rumsvarmt
3/4 dl strösocker
1 tsk stötta kardemummakärnor
180 g vetemjöl (dvs. 3 dl)
Rivet skal av 1 apelsin
Ca 2 msk strösocker till bakplåtspapperet

Rör smör och socker pösigt. Blanda ner stött kardemumma, vetemjöl och rivet skal av 1/2 apelsin (obs!), och nyp ihop till en deg. Strö ut rivet skal från resten av apelsinen och ca 2 msk strösocker på ett bakplåtspapper. Ta upp degen och forma till en rulle på bakplåtspapperet. Rulla runt ordentligt så att det mesta av apelsinskalet fastnar. Vira in rullen i papperet och låt vila i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 175 grader. Skär rullen i ca 1/2 cm tunna skivor och lägg på ett fräscht bakplåtspapper. Grädda ca 10-11 minuter till dess att kakorna fått en gnutta färg. Låt svalna helt innan du äter dem!

Inga kommentarer: