03 februari 2012

Bananmuffins med nötcrème

Jag lyssnade på ett föredrag av dietisten Annika Unt Widell häromdagen. Hon var riktigt inspirerande och pratade inte alls om näringsvärden och sådant utan snarare om vem som egentligen bestämmer innehållet på din tallrik. Som exempel nämnde hon måltidsstorlekar - vem har egentligen fastställt vad "en portion" är? Hon nämnde också förändringen som har skett från "muffins" till "cupcakes" och menade att en cupcake med frosting näringsmässigt är som att äta två muffins - men det tänker ju ingen på. 

Jag tänkte på några cupcakes jag gjorde i helgen när jag hörde henne prata om just detta. Jag tänkte faktiskt på hur gott det skulle vara med en sådan cupcake just då, lagom i tid till eftermiddagsfikat. Och jag tänkte på att jag fortfarande hade en cupcake hemma i kylen - färdigfrostad och klar. Och vet ni vad... när jag kom hem så överlevde inte cupcakesen så länge! Kan ha berott på att de innehåller både banan och nötcrème, ni vet de där så söta påsarna. Har du ingen nötcrème fungerar säkert nutella!


Bananmuffins med nötcrème
(ca 6 st)

2 små eller 1 mellanstor väldigt välmogen banan
60 g smör, rumsvarmt
30 g mörkt muscovadosocker
40 g strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl + 3/4 tsk bakpulver
1 påse nötcrème

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa smör och socker pösigt, rör ner mosad banan och ägg. Rör därefter försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Fördela hälften av smeten i sex muffinsformar. Tryck ut en klick nötcrème i varje form. Täck med resterande smet. Grädda i ca 15 minuter (testa med sticka). Låt svalna helt.

100 g cream cheese, rumsvarm
2 msk smör, rumsvarmt
3 små påsar nötcrème
Ca 1/2 dl florsocker (eller mer om du vill ha en sötare frosting)

Vispa alla ingredienser till en fluffig frosting med elvisp. Spritsa ut över de helt avsvalnade cupcakes. Njut!

1 kommentar:

Therese sa...

Men shit, du får inte lägga ut sådana foton, särskilt inte när jag är hungrig.... jag skulle kunna gå över lik för dom!!! ;)