Parfaiten förtjänar ett finare foto men vi var efterrättssugna... |
Lingon- och calvadosparfait
(ca 10 pers)
3 dl lingon (frysta går bra)
3 äggulor
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl calvados
4 1/2 dl vispgrädde
Vispa gulor och socker över vattenbad till en krämig och tjock smet (jag använder en vattenbadsinsats i metall från IKEA ovanpå en kastrull med kokande vatten men det går bra med en skål eller tallrik att vispa i också). Låt äggsmeten svalna. Koka upp vatten och häll i lingonen. Låt dem bubbla i ca 1 minut innan du häller dem i en sil och passerar till puré ner i en skål. Spara lingonskalen som blir kvar i silen också! Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lingonpurén och ungefär 2 msk av lingonskalen försiktigt i äggsmeten. Blanda i grädden. Fördela i en avlång form, gärna klädd med plastfolie (jag använder en form i mjuk silikon och då behövs ingen plastfolie). Frys i minst 8 timmar. Ställ i kyl ca 1 timme innan servering. Servera gärna med varma björnbär (med lite socker i).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar