28 januari 2012

Lingon- och calvadosparfait

Är ni sugna på en fredags- eller lördagsefterrätt som går bra att förbereda och som har lite lagom helgsting av sprit? Så bra, då passar den här lingon- och calvadosparfaiten passar perfekt! Är det ett riktigt fint tillfälle kan det vara kul att dekorera parfaiten lite med till exempel björnbär och rosenblad. Det tycker i alla fall Allt om Mat där jag hittade receptet. Jag storgillar lingon och calvados var för sig - och kombinationen var verkligen härlig!
Parfaiten förtjänar ett finare foto men vi var efterrättssugna... 

Lingon- och calvadosparfait

(ca 10 pers)

3 dl lingon (frysta går bra)
3 äggulor
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl calvados
4 1/2 dl vispgrädde

Vispa gulor och socker över vattenbad till en krämig och tjock smet (jag använder en vattenbadsinsats i metall från IKEA ovanpå en kastrull med kokande vatten men det går bra med en skål eller tallrik att vispa i också). Låt äggsmeten svalna. Koka upp vatten och häll i lingonen. Låt dem bubbla i ca 1 minut innan du häller dem i en sil och passerar till puré ner i en skål. Spara lingonskalen som blir kvar i silen också!  Vispa grädden fluffigt. Vänd ner lingonpurén och ungefär 2 msk av lingonskalen försiktigt i äggsmeten. Blanda i grädden. Fördela i en avlång form, gärna klädd med plastfolie (jag använder en form i mjuk silikon och då behövs ingen plastfolie). Frys i minst 8 timmar. Ställ i kyl ca 1 timme innan servering. Servera gärna med varma björnbär (med lite socker i).

Inga kommentarer: