29 januari 2012

Enklaste saffranspannkakan

Även om julen är förbi sedan länge är det kanske fler än jag som har några paket saffran hemma fortfarande. Tillsammans med en korv risgrynsgröt (eller varför inte hemmagjord) blir det snabbt en god fika i form av saffranspannkaka! 

Egentligen ska ju gotländsk saffranspannkaka serveras med salmbärssylt men för oss icke-gotlänningar går det ju lika bra med björnbärs- eller drottningsylt. En klick grädde till är inte helt fel heller... 



Enkel saffranspannkaka 
(ca 6 port)

Ca 800 g risgrynsgröt (eller koka på 1 1/2 dl grötris, 1 l mjölk)
2 ägg
1 paket saffran (1/2 g)
1 dl matlagningsgrädde
Ett par nävar flagad mandel att strö ovanpå

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda gröt, ägg, saffran och matlagningsgrädde. Smaka av med socker och salt. Häll smeten i en smord form och strö flagad mandel ovanpå. Grädda i ca 35 minuter. Servera med sylt och gärna en klick grädde. 

Inga kommentarer: