18 januari 2012

Bara brith

I London köpte jag The Great British Book of Baking - visst är det en härlig titel? Massor (120 st) med recept på bakade grejer, både söta och matiga. Boken bygger på ett tv-program från BBC där hemmabakande britter tävlade i "the Great British Bake Off" för att bli den bästa bagaren i Storbritannien. Till varje recept hör en liten historia om bakverket, mycket trevligt!

Hittills har jag hunnit baka ett av recepten i boken: det walesiska bara brith. Bara brith är som en blandning mellan bröd och kaka och innehåller massor med torkad frukt. Nu tror jag inte att de gamla walesarna hade i torkad mango och gojibär men det var vad jag hade mest av hemma. En mer traditionell variant består av russin och dylikt. Frukten mjukas upp med svart te som också ger en speciell smak åt kakan, dock inte så mycket som man skulle kunna förvänta sig. Annars är det mest kanel som står för smaksättningen. Bara brith påminner en hel del om fruktkaka, men mindre söt.  Vi åt brödet till te både naturellt och tillsammans med smör och ost - båda alternativen riktigt goda!


Bara brith
(1 limpa)

200-250 g torkad frukt (jag tog som sagt mango och gojibär samt plommon och torkat apelsinskal)
2 1/4 dl starkt svart te (varmt!)
100 g mörkt muscovadosocker
1 nypa salt
1/2 tsk kanel
Några drag med muskotkvarnen
1 ägg
250 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Hacka den torkade frukten i lagom stora bitar (om du använder t ex mango eller andra större frukter). Lägg den torkade frukten i en skål. Häll det varma teet över och rör om. Täck med plastfolie och låt stå över natten. Sätt ugnen på 160 grader. Smörj en avlång brödform. Klipp en bit bakplåtspapper som är nästan lika bred som bakformen (på längden). Lägg i botten på formen så att papperet sticker upp på respektive kortsida. Blanda ner socker, kryddor och ägget i den torkade frukten. Rör sedan ner bakpulvret och mjölet och fördela smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter (känn med sticka). Låt svalna innan du skär upp brödet/kakan.

Inga kommentarer: