02 oktober 2011

Frasiga jästa våfflor

För en mysig brunch är det perfekt med våfflor (särskilt om man turas om att grädda dem...)! I helgen testade jag jästa våfflor som omväxling. Smeten baserades på torrjäst efter ett amerikanskt recept och fick jäsa över natten. Resultatet blev riktigt frasiga och goda våfflor!

Möjligtvis känns de jästa våfflorna lite mer känsliga för hög värme än vanliga våfflor - passa dem noga i våffeljärnet!

Jästa våfflor
(2-3 port)

drygt 1/2 dl varmt vatten (lite varmare än ljummet)
1/2 paket torrjäst (ca 6 g om du har en riktigt bra våg)
knappt 2 1/2 dl varm mjölk (lite varmare än ljummen)
knappt 1/2 dl smält smör (eller flytande smör/olja som jag använde)
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
knappt 2 1/2 dl vetemjöl
1 stort ägg
1 krm bikarbonat

Blanda vatten och torrjäst i en stor bunke. Låt gärna stå några minuter. Blanda ner mjölk, smör, salt, socker och mjöl. Rör om ordentligt till en slät smet. Täck bunken med plastfolie och låt stå över natten.

När det är dags för brunch: starta våffeljärnet på mellanstark värme. Vispa ner ägg och bikarbonat i våffelsmeten. Grädda fina våfflor! Servera med något gott, t ex hemmagjord drottningsylt.

Inga kommentarer: