26 september 2011

Pak choi - som både jag och andra gillar...

Pak choi är en typ av kinesisk bladgrönsak/kål med stora gröna blad och vita stammar. En fördel med sorten är att den går att odla sent på säsongen. Vi tog ju över en odlingslott i augusti och jag planterade raskt ett par rader pak choi i en odlingslåda. De frodades och växte på hur fint som helst. Eftersom det har regnat lite lagom under september verkar de faktiskt ha mått hur bra som helst.

Någon vecka efter sådden, snabbt gick det i början!

Tyvärr mår andra saker på odlingslotten också lite väl bra - ni vet de där bruna och slibbiga sakerna? Japp, sniglarna! De älskar min pak choi. Först var det bara några små hål på några blad, nu är de söndertuggade. Grrr. Nu vet jag dock till nästa år att det blir till att täcka odlingslådorna på något snyggt sätt med genomskinlig väv. Alternativt får jag väl parkera mig på odlingslotten dygn ut och dygn in för att plocka bort varenda liten snigel som försöker klättra upp för trälådorna. Någon som har några andra bra tips?

Betydligt större blad... men betydligt håligare också!

För övrigt plockade jag glatt ett stort knippe idag av de minst håliga bladen och använde till en wok (välsköljda blad såklart!). Kul med egenodlat (och skär man som jag pak choien i små bitar så syns ju inte hålen lika mycket...)

2 kommentarer:

myfoodpassion sa...

Pak choi er en supergod grønnsak. Men ganske vanskelig å få tak i butikkene. Kul at du har forsøkt å odla den.

Fröken Dill sa...

Täckning, snigelfällor eller de där blå kornen som man lägger ut och som sniglarna dör av. (Lär var någon järnförening och annars inte giftigt...)
Pak choi är underbart gott!
tycker fröken Dill