30 augusti 2011

Småkakor med molasses och ingefära

Då och då - och mestadels på besök utomlands - köper jag ginger snaps, ni vet sådana där hårda krispiga ingefärsrika kakor som är så goda, så goda. Häromdagen hittade jag ett paket mörk molasses (som liknar mörk mörk sirap men i sockerform) i skafferiet och använde ginger snaps som inspiration. Dock blev jag lite övermodig med kryddskåpet och hade i lite malen kryddnejlika också utöver ingefära och kanel. Alltså smakade kakorna mer pepparkakor än ginger snaps... Goda blev de hur som helst! Har du ingen molasses hemma, testa med mörk sirap istället.



Kryddiga kakor med molasses och ingefära
(ca 35 st)

175 g smör, rumsvarmt
150 g strösocker (eller råströsocker)
100 g mörk molasses (i flytande eller ströform)
1 ägg
1 krm vaniljpulver
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 msk malen ingefära
2 tsk kanel
1/4 tsk malen kryddnejlika
Ca 10 bitar kanderad ingefära, finhackade

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och molasses fluffigt. Rör ner ägget. Blanda övriga ingredienser och rör ner i smeten. Blanda försiktigt till en deg. Klicka ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt och tryck till varje klick lite försiktigt. Tänk på att lämna avstånd mellan kakorna eftersom de flyter ut något. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i lufttät burk eftersom kakorna annars snabbt blir mjuka.

Inga kommentarer: