Min glassmaskin har varit sorgligt outnyttjad i sommar. Efter köksrenoveringen hamnade den i ett skåp och jag glömde helt enkelt bort den. Förvisso var det väl inget glassväder idag men det ska väl inte stoppa glassmakandet?
Planen var att utgå från en sjukt enkel yoghurtglass - ja, exakt hur enkel den är kommer ni att se nedan. Sedan skulle jag göra den lite snygg med nektarinswirl. Dock fastnade jag i de hemska tv-bilderna från Oslo och glassmaskinen fick gå för länge. När jag sedan skulle göra den snygga swirlen blandade allt sig istället, så det fick bli en ljusgul nektarinyoghurtglass istället. Nektarinpurén som blev över hällde jag ovanpå vid servering (men den kom inte med på bilden).
Nektarinyoghurtglass
(ca 2 port)
3 1/2 dl grekisk yoghurt (alltså yoghurt med ca 10 % fett)
50 g socker (alltså ca 3/4 dl - för lite syrlig glass, ta mer om du gillar söta glassar)
1/2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl grekisk yoghurt (alltså yoghurt med ca 10 % fett)
50 g socker (alltså ca 3/4 dl - för lite syrlig glass, ta mer om du gillar söta glassar)
1/2 tsk vaniljsocker
1 riktigt mogen nektarin
Rör ihop yoghurt, socker och vaniljsocker. Låt stå i kyl minst några timmar, gärna över dagen eller natten. Kör i glassmaskin. Medan glassmaskinen kör, skala nektarinen (går lätt som en plätt om du skär den i klyftor och sedan drar av skinnet) och mixa till en slät puré. Blanda ner nästan all nektarinpuré i glassen och rör om ordentligt. Låt yoghurtglassen stelna i frysen. Vid servering, häll resterande nektarinpuré över glassen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar