Sichuan är en provins i västra Kina, kanske mest känd i matlagningsväg för välkryddade rätter med mycket chili och syrlig sichuanpeppar. Rätten mapo dofu är en av de mest kända sichuanska rätterna. Översatt betyder namnet "den koppärriga kärringens bönost". Bönosten i fråga är väl för oss mer känd som tofu (som på kinesiska heter dofu). Hur som helst, även om namnet på rätten inte låter så gott är det här en mycket smakrik blandning av kött och tofu. Servera med ris eller nudlar och njut!
Eftersom mapo dofu är en så känd rätt finns det allsköns varianter av receptet. Det här är en blandning av några stycken och jag tycker nog att den smakar nästan som när vi åt middag i Chengdu, huvudstad i Sichuan! Nästa gång marinerar jag nog tofun också, tror att den blir ännu mer smakrik då!
Mapo dofu(ca 2-3 portioner som ensamrätt med ris)
300 g fläskfärs
300 g fläskfärs
Marinad till köttet:
1 msk ljus soja
1 msk chinkiangvinäger (mörk risvinäger, finns i asiatiska matbutiker, kan ersättas med balsamvinäger i nödfall)
1 tsk chili- och vitlökssås (sk sriracha, finns både i vanliga butiker och i asiatiska butiker)
1 krm sesamolja
1 krm råsocker
250 g tofu
Olja till stekning (inte olivolja utan någon neutral smak)
1-2 msk chilibönpasta (från Sichuan, finns också i asiatiska matbutiker, ta sambal oelek annars)
1 msk grönsaksbuljongpulver
1-2 msk chilibönpasta (från Sichuan, finns också i asiatiska matbutiker, ta sambal oelek annars)
1 msk grönsaksbuljongpulver
3-4 salladslökar eller 1 purjolök, hackade
1 tsk sichuanpeppar, grovmortlad
1 tsk sichuanpeppar, grovmortlad
Rör ihop ingredienserna till marinaden och blanda sedan med fläskfärsen. Låt stå och marinera ca 15-20 minuter. Skär tofun i mindre bitar (ca 1 cm stora) och lägg i en skål. Koka upp vatten och häll över tofun. Låt dra i ca 10 minuter.
Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek färsen med marinad så att den blir grynig och finfördelad. Rör ner chilibönpasta och grönsaksbuljongpulver. Häll 2 dl kokande vatten i stekpannan och låt sjuda i några minuter. Lägg i hackad salladslök och den avrunna tofun. Sjud i ytterligare ca 5-10 minuter. Rör om då och då men bara försiktigt så att tofun inte går sönder. Smaka gärna på en liten bit så att tofun har fått smak av kryddorna i stekpannan, låt sjuda lite längre annars. Smaka av med ljus soja och kanske en liten gnutta råsocker. Strö mortlad sichuanpeppar ovanpå och servera genast med ris eller nudlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar