Jag plockade en rejäl näve körsbär häromkvällen, och en del av dem hamnade faktiskt i kylskåpet (även om flertalet slukades direkt). I helgen blev det så dags för dem att istället få sin plats i en kaka. Den här enkla körsbärskakan innehåller mandelmassa samt lite kardemumma och serveras gärna med en god vaniljglass!
Körsbärskaka med kardemumma och mandelmassa
(1 form, ca 24 cm i diameter)
Ca 2 dl körsbär
100 g smör, rumsvarmt
1 dl råströsocker
2 stora ägg
100 g mandelmassa, grovriven
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1/2 dl mjölk
Sätt ugnen på 225 grader. Kärna ur körsbären och halvera dem. Rör smör och socker poröst. Rör sedan ner äggen och mandelmassan. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kardemumma och rör försiktigt ner i äggsmeten. Blanda till sist ner mjölken och körsbären. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter (känn med sticka). Servera ljummen med vaniljglass!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar