14 juli 2011

Supersnabb inblick i kinesisk matkultur

Kinesisk mat är en hel vetenskap i sig. På samma sätt som vi här i Sverige har regionala matvarianter har naturligtvis gigantiska Kina det också. Grovt kan Kina delas upp i fyra matregioner. I norr finns Beijing med mer vete- än risbaserad mat (tänk nudlar istället för ris). I öster runt Shanghai dominerar ris. Maten i Kinas södra delar, speciellt åt sydost, känns nog igen i väst genom ångkokta dim sum och sötsur sås. I väst finns bland annat Sichuanprovinsen där chili är den genomgående kryddan. På vår rundresa i Kina nosade vi på alla fyra ovanstående regioner.

Dumplings i Shanghai

Generellt är snabbstekta wokade rätter vanliga. Vanligtvis är rättens olika ingredienser skurna i ungefär lika stora bitar. Genom att kocken redan gjort allt skärande behövs ju ingen kniv vid bordet utan även vi pinnovana klarar oss galant med ett par pinnar hårt i nypan.

En middag består ju inte av en egen rätt per person utan man beställer in ett antal rätter som alla vid bordet delar på. Väldigt ofta kom rätterna in mer eller mindre slumpvis, antagligen när de blev färdiga i köket. Om vi inte sa till speciellt kom riset ibland in sist, långt efter de andra rätterna. Med pinnarna plockar man sedan delar av de gemensamma rätterna till sin egen lilla tallrik och äter därifrån.

Jasminte på tehus i Chengdu, Sichuan

Till maten drack vi ofta kinesiskt öl, gärna Tsing tao. Ofta fick vi också en kanna grönt te gratis till måltiden. Te är ju en viktig del av den kinesiska kulturen, och menyerna innehöll ofta långa listor på olika tesorter. En kopp te kunde ibland kosta mer än en maträtt beroende på ursprung. Längs gatorna finns många småbutiker som säljer milk tea, dvs. kallt eller varmt te med mjölk och gärna något slemmigt (jelly i småbitar eller tapiokakulor) blandat med is. Även fruktdrinkar av olika slag finns överallt.

Att äta efterrätt tillhör inte vanligheterna, möjligtvis lite färsk frukt. En efterrätt som faktiskt förekom då och då är sticky rice i sötad kokosmjölk, vilket är godare än det låter!

Nog med denna mycket korta översiktliga genomgång av en del av kinesisk mat. Jag lägger upp inlägg om respektive region istället senare!

Inga kommentarer: