13 juni 2011

Yoghurtmarinerad fläskkarré på spett

Nu när sommaren har börjat på riktigt är det ju aldrig fel med ett grillrecept eller två. För grillpremiären för ett par helger sedan rotade jag igenom kokbokshyllan på jakt efter inspiration. Jag hittade en som verkade lovande (utöver den fåniga titeln som var något med tjejer och grillning. Varför ska grillning vara könsuppdelat? Och varför, varför, varför gör jag alltid marinad och tillbehör när mannen sedan grillar?) och där det fanns yoghurtmarinerade fläskkarréspett med indisk touch. Enkelt och gott, kanske lite kladdigt eftersom gurkmeja är livsfarligt gult och stänker lite varstans...

Ang. mängden kött var vi fyra personer som åt upp drygt 1 kg fläskkarré utan ben. Då var vi inte jätteglupska heller - men det var gott! Ett tips är att skaffa rejäla grillspettspinnar av metall - då slipper du oroa dig för att grillspetten bränns och kan fokusera på att kolla köttet istället!

Yoghurtmarinerade karréspett
(ca 4 port)

1,2 kg fläskkarré utan ben

Marinad:
4 dl matyoghurt
1 msk gurkmeja
2 tsk malen spiskummin
2 pressade vitlöksklyftor
1/2-1 tsk sambal oelek
Rivet citronskal av 1 citron
Salt, svartpeppar

Skär fläskkarrén i lagom stora grillspettsbitar. Skär bort de allra största fettklumparna men behåll det mesta av fettet eftersom köttet lätt blir torrt annars. Lägg köttbitarna i dubbla plastpåsar. Blanda marinaden och häll över köttet. Knyt till påsen och krama runt så att allt kött täcks. Låt marinera minst en timme men gärna längre. Inte helt otippat tar du sedan upp köttet ur marinaden och trär på grillspett. Grilla!

Inga kommentarer: