01 maj 2011

Mathavresallad med rostade grönsaker

Grillat kött i all ära - men visst behövs det ett matigt tillbehör också? Den här mathavresalladen är precis det: mättande, god och enkel. Dessutom ger den ett perfekt tillfälle att rensa grönsakslådan i kylen! Plocka de grönsaker du gillar och rosta dem i ugnen: de blir roligare och smakrikare!

Här använde jag mathavre som tar ca 12 minuter att koka. Egentligen gillar jag nog matvete bättre men det var slut i skafferiet. Finns det quinoa eller matkorn hemma så funkar de utmärkt också.

Vi åt mathavresalladen med förstekta kyckling- och halloumispett samt tzatziki - passade perfekt ihop!


Matig mathavresallad med rostade grönsaker
(2-3 port)

2 dl mathavre
1/2 stor aubergine
1 röd paprika
1 röd lök
Olja, örtkryddor, salt, peppar
1/2 knippe grön sparris
1 stjälk selleri
Gärna 1 knippe ramslök (eller salladslök/purjolök istället)
Cocktailtomater och/eller sugar snaps/sockerärter om du så önskar
Ca 1/4-1/2 citron att pressa över

Sätt ugnen på 200 grader. Koka mathavret enligt anvisningarna på förpackningen, dvs. 12 minuter med lite salt. Rör ner lite olivolja när mathavret är färdigt och låt stå. Skär aubergine, paprika och rödlök i sockerbitsstora bitar. Lägg i ugnspanna och blanda med olja och kryddor.
Rosta mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Håll koll så att grönsakerna inte blir brända. Ta ut och låt svalna något. Skiva selleri och ramslök/salladslök/purjolök, skär sparrisen i mindre bitar. Stek i lite olja i någon minut. Blanda med matvetet. Rör försiktigt ner de rostade grönsakerna också. Ha eventuellt i cocktailtomater och sugar snaps/sockerärter. Smaka av med salt och peppar, kanske någon ytterligare örtkrydda. Kläm lite citronsaft över och låt gärna stå en stund innan servering, gärna på en solig äng tillsammans med något grillat och yoghurtsås.

Inga kommentarer: