30 april 2011

Getostpaj med tomat och paprika

På påskafton dukade vi upp en buffé med ett antal rätter som alla smakade utmärkt. Även om påsken är förbi funkar en del av rätterna utmärkt som till exempel picknickmat! Den här getostpajen hämtade jag från boken Fredagkväll med mat och vin av Håkan Larsson och anpassade lite. Supergod blev den serverad ljummen, och den var nästan ännu godare dagen efter.

Den getost jag använde var en ganska mild "stubbe" som vägde ca 220 gram. Efter att ha skurit bort skalet blev det ungefär 150 g kvar, dvs. perfekt till pajen. Gillar du getost jättemycket - använd en starkare sort helt enkelt.


Getostpaj med cocktailtomater och paprika
(1 pajform, ca 24 cm i diameter)

Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
125 g smör
1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
150 g getost
2 dl crème fraiche (gärna lätt)
2 ägg
1/2 röd paprika
1/2 ask cocktailtomater
Salt, peppar

Gör pajdegen: blanda vetemjöl, salt och kylskåpskallt smör snabbt i en matberedare. Tillsätt vattnet lite i taget tills det blir en deg av det hela. Låt degen vila i kylen i en platspåse i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform (gärna med löstagbara kanter) och nagga botten med en gaffel. Förgrädda ca 10 minuter. Ta ut pajskalet och höj värmen på ugnen till 225 grader.

Gör fyllningen: Mixa getost, crème fraiche och ägg i matberedare. Strimla paprikan. Häll ostsmeten i pajskalet. Lägg ut paprikastrimlorna i ett fint mönster. Lägg i cocktailtomaterna på något tjusigt sätt också. Dra några varv med salt- och pepparkvarnarna över. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.

Servera pajen varm eller ljummen eller kall! Om du vill servera den direkt, låt den stå ca 10 minuter efter gräddning.

Inga kommentarer: