07 februari 2011

Fetaostfylld lax

Kan lova att det här är bland de enklaste recepten på lax hittills: fyra/fem ingredienser och så ett par tillbehör efter egen smak!

Hitta först en riktigt fin bit laxfilé, senast tog jag 800 g till 4 port. (För övrigt var det hur länge som helst sedan jag senast köpte frysta laxfiléer, den färska laxen känns så mycket krämigare på något sätt. Jag passar på att laga lax när det är extrapris i fiskdisken helt enkelt.) Lägg laxbiten i en ugnsfast form och skär ett snitt rakt över laxen, några centimeter djupt.

Blanda ihop 150 g fetaost med 150 g matlagningsgrädde, salta och peppra. Vill du ha något extra i fyllningen: rör i hackad lök av något slag. Fyll laxen med röran. Blir det fyllning över, lägg den längs kanten på laxen. Peppra lite till. Kör i ugnen tills laxen är lagom stekt efter dina önskemål, kanske 15-20 minuter beroende på storlek. Var försiktig och kolla mot slutet, överstekt lax blir bara torr och tråkig.

Servera genast med potatis eller rotfrukter av något slag (mos, gratäng, ugnsbakade, kokta...). Låt gärna en ask körsbärstomater följa med i ugnen bredvid laxen också.

Inga kommentarer: