24 januari 2011

Björnbärscheesecake med citronbotten

En söt liten efterrätt blev det häromdagen: både söt att titta på och äta! En kakbotten med citronsmak och så en cheesecaketopping med björnbär ovanpå - till detta en björnbärskompott, en klick crème fraiche och lite rivet citronskal. Kakorna är "muffinsstora" och görs därför enkelt nog i en muffinsform av metall.

Ett fiffigt litet trick för kakor som görs i muffinsform är att klippa bakplåtspapper i remsor och sedan lägga dem omlott i varje form. Då är det hur lätt som helst att lyfta upp kakorna när de är färdiggräddade!


Björnbärscheesecake med citronbotten och björnbärskompott
(6 port)

Kakbotten:
50 g mjukt smör
50 g råströsocker
1 stort ägg
Rivet skal och saft av 1/2 liten citron
70 g vetemjöl (knappt 1 1/4 dl)
1/2 tsk bakpulver
En gnutta vaniljpulver
18 björnbär

Cheesecaketopping:
125 g gräddfil
1 msk florsocker
1 litet ägg (eller 1 uppvispat och halverat mellanstort)
1 krm vaniljpulver
24 björnbär

Björnbärskompott:
Ca 2 dl björnbär
Ca 1 msk strösocker

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra 6 formar i en muffinsform av metall och gör "bakplåtspapperstricket" ovan. Vispa smör och socker poröst. Rör i ägget, citronskalet och citronsaften. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljpulver och rör försiktigt i smeten. Fördela smeten i formarna. Lägg ca tre björnbär i varje form. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Rör under tiden ihop gräddfil, florsocker, ägg och vaniljpulver till cheesecaketoppingen. Ta ut kakorna och fördela smeten ovanpå. Strö björnbären ovanpå. Grädda i ytterligare ca 8 minuter. Låt svalna i formarna. Servera med björnbärskompotten som du gör genom att koka ihop björnbär och strösocker i några minuter. Riv gärna i lite extra citronskal i kompotten också.

1 kommentar:

Frostrosor sa...

Ett ord räcker nog för att beskriva detta: SMASKIGT!