23 januari 2011

Köttgryta med bönor och kanel

Att långkoka grytor har blivit en ny trevlig vana för mig på helgerna. En liten arbetsinsats i början och sedan klarar sig grytan i princip själv när den puttrar på, bara att röra om då och då. Jag brukar köpa ett storpack högrev när det är bra pris i affären och sedan dela det i mindre grytbitar som därefter hamnar i frysen. Fördelen med att dela den stora köttbiten är ju att det går sjukt mycket snabbare att tina köttet nästa gång jag blir grytsugen!

Just den här köttgrytan innehåller bland annat blandade bönor, potatis, rödvin och kanel. Det är ju detta som är tjusningen med grytor: bara att ha i det som finns i kylen. Eftersom potatisen redan fanns i åt vi den här med bara en klick gräddfil, helt suveränt!


Högrevsgryta med bönor och kanel
(ca 4 port)

600 g högrev i lagom stora bitar
2 gula lökar, i klyftor
2 msk paprikapulver (jag tog ett mellanstarkt)
1 kanelstång
Lite chipotlechili el dylikt (annars chilipulver)
Smör/olja till stekning
2 1/2 dl rödvin
4 dl vatten
Ca 2 1/2 msk oxfond (eller 2 buljongtärningar)
Salt, peppar
10 champinjoner, i kvartar
1 tetra blandade bönor
6 kokta potatisar (eller råa men lägg i dem tidigare i så fall)

Fräs paprikapulver, kanelstång och chili i lite smör/olja i någon minut i en gryta. Tillsätt lök och kött och fräs ytterligare några minuter. Häll på vin, vatten och oxfond. Låt grytan puttra i ca 1 1/2-2 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Rör om då och då och fyll på med vin eller vatten om det skulle behövas. Smaka av med salt, peppar och andra kryddor som du gillar. Rör i champinjoner, bönor och potatis i bitar. Låt grytan koka ungefär 15 minuter till (om du använder rå potatis, kolla så att den är riktigt mjuk). Smaka av igen. Tycker du att grytan är för lös, ha i lite maizena och koka upp. Servera genast med gräddfil och gärna hackad persilja ovanpå.

Inga kommentarer: