29 september 2010

Raw fika i Kivik

I helgen som gick besökte vi Kivik med omnejd. Förutom att gå runt på äppelmarknaden, titta på den stora äppeltavlan och handla frukt och grönt på ett antal små gårdsbutiker fikade vi på Kiviks lilla råa. Caféet ligger i backen på väg ner till hamnen och lyckas vara en härlig kombination av butik, lunchrestaurang och fikaställe. Kanske mest intressant av allt, inriktningen är raw food!


Vad är då raw food? Jo, i princip är det mat som inte värms upp så mycket (40-42 grader). Varken jag eller mannen hade testat en helrå fika förut och vi fuskade kanske lite genom att dricka kaffe (som kom i en presskanna, riktigt gott!). På grund av helgens anstormning av folk från äppelmarknaden var fikadisken ganska urplockad när vi kom sent på lördag eftermiddag. Vi hittade dock varsin frukt- och nötboll och inte minst en äppelkaka med inbyggd vaniljkräm.

Förvisso smakade inte äppelkakan som "vanlig" äppelkaka brukar smaka men den var god, söt och mäktig. Vaniljkrämen var gjord främst av cashewnötter och vaniljpulver fick vi höra när vi frågade. Botten var antagligen mixad torkad frukt och nötter (det frågade vi inte om). Mätta och glada lämnade vi således Kiviks lilla råa och gick vidare in i äppellandet (och kom hem med 5 kg Aroma). Kul att ha testat rawfika!

Psst. Vill du göra egna frukt- och nötbollar? Gott mellanmål och går att krydda med t ex pepparkakskryddor eller citronskal. Kolla här för chokladtäckta frukt- och nötbollar!

Inga kommentarer: