02 september 2010

Paltdags!

Som en äkta Norrbottensättling har jag definitivt pitepalt i blodet. För mig hör palten ihop med långa sommarkvällar i stugan i den lilla byn många mil norrut. Allra bäst var palten som morfars faster kokade en gång om sommaren i en stor gryta. Hur många paltar som helst fanns att njuta av som jag minns det - med paltkoma som ett självklart resultat.

Receptet bakom pitepalt är hur enkelt som helst: råriven potatis, mjöl och salt. Blanda, forma till bollar och koka. Servera med stekt fläsk (helst inuti palten), lingonsylt och smör. Mjölk som dryck till. Med tanke på de få ingredienserna var jag lite fundersam när ett paket (och senare två till) av Kungsörnens pitepaltmix landade i brevlådan. Varför behövs mix när palt är så lätt att göra själv? Mixen innehöll dessutom fler grejer: bland annat potatisflingor (ersätter väl den rivna potatisen), ströbröd och märkligt nog socker. Nåväl, värt att testa ändå!


Att röra ihop mixsmeten kan inte bli lättare: bara att blanda med vatten och sedan låta svälla i ca 10 minuter. Nästa steg är att rulla paltarna. Ett paket mix ger enligt förpackningen 20 paltar vilket ju är många portioner! Eftersom jag bara tog halva paketet mix rullade jag med mjölad hand (vilket krävs eftersom degen är kladdig) tio paltar, helt enligt beräkningarna. Ner med dem i en stor gryta lättsaltat vatten och så fick de koka i ca 45 minuter. Nu fuskade jag faktiskt lite och serverade fläsket bredvid, annars är det trevligt att fylla paltarna med det.

Resultatet? Trots min inledande skepticism ger mixen fullt ätbara paltar. Däremot är en av poängerna med färdiga mixer för mig att det går snabbt och paltarna ska ju fortfarande koka i 45 minuter. Att röra ihop en egen paltsmet tar ju inte så lång tid heller så vad är egentligen syftet med mixen? Alltså, kommer jag att köpa pitepaltsmixen i framtiden? Tveksamt, speciellt som jag har 2 1/2 paket kvar och palt äter man ju inte varje dag... Och även om mixpaltarna var OK är de fortfarande långt ifrån lika goda som morfars fasters paltar!

Psst. Någon undrar kanske vad skillnaden på palt och kroppkakor är? Palt görs som sagt på råriven potatis, kroppkakor på i alla fall delvis kokad potatis. Den rårivna potatisen gör att paltar blir lite hårdare och grynigare i konsistensen än kroppkakor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kroppkakaor görs inte på kokt potatis, utan rå(Öländska)

Spralligast sa...

Tack! Har förtydligat ovan. Tydligen innehåller kroppkakor delvis rå potatis, delvis kokt - lite beroende på varifrån de kommer!