31 augusti 2010

Pinjenötsbiffar med auberginebakelse

I helgen gick jag en liten sväng i bokhandeln och handlade raskt en ny kokbok - eller snarare en ny kok- och dryckbok: Fredagkväll med mat och vin av Håkan Larsson. Baksidan utlovar middag på en halvtimme, vin för en hundring. Eftersom jag tycker att vi har fastnat lite i ett "vinträsk" där vi köper samma viner hela tiden, även om de är hur goda som helst, passar boken mig utmärkt. Att få konkreta vintips (inte bara druvan) känns som en av bokens styrkor. Dessutom är recepten och tipsen uppdelade per månad efter aktuella råvaror och det är ju aldrig fel!

En av helgkvällarna testade vi ett av recepten med tillhörande vintips: pinjenötsbiffar med aubergine- och chèvrebakelse. Tyvärr fanns inte vinet som Håkan tipsar om på något system i närheten men vi testade ett annat smakrikt rött på Systemetkillens rekommendation. Ganska precis drack vi Trio (Merlot carmènere cabernet sauvignon, #6556) som var riktigt gott till maten men inte riktigt lika gott att smutta på efteråt.

Receptet då? Jo, biffarna kryddades med basilika och pinjenötter, inga konstigheter där. Aubergine- och chèvrebakelsen bestod helt enkelt av skivad aubergine (mjukstekt i stekpanna eller i ugnen), skivade tomater, lite timjan och smulad getost (chèvre på rulle) ovanpå. Lite salt och peppar också, sedan in i ugnen i ca 10 minuter i 175 grader.

Tillsammans med en enkel vitlöksyoghurt blev biffarna och bakelserna riktigt goda. Däremot blev det lite väl "GI" för min och mannens smak. Nästa gång ugnsrostar vi nog potatisklyftor till!

1 kommentar:

Lina sa...

Känner igen att jag har lagat det där för längesen, vill minnas att det var gott. Kul att få passande vintips till maten!
Tjusig bakelse du fick till!