27 september 2010

Godaste äppelkakan enligt Sonja

I ett gammalt nummer av Allt om mat finns ett antal äppelkakor som läsarna någon gång har skickat in. Den här kakan heter Sonjas godaste äppelkaka så vi kan väl anta att det är en Sonja som har skickat in den? Hur som helst kan vi lita på Sonja i det här fallet - kakan är riktigt god och saftig!

Sonjas godaste äppelkaka
(1 rund form, ca 25 cm i dm)

Deg:
150 g smör
1 msk flor- eller strösocker
3 1/2 dl vetemjöl (210 g)
Ca 1 1/2 msk vatten

Arbeta ihop smör, socker och vetemjöl i matberedare. TIllsätt vattnet och kör snabbt till en deg. Tryck ut i en rund form med löstagbar kant och ställ i kylen i ca 30 minuter.

Fyllning:
125 g mandelmassa
Finrivet skal av 1/2 citron
50 g smör
2 ägg
3/4 dl strösocker
1/2 tsk stött kardemumma
4 äpplen (svenska såklart!)

1 msk strösocker att strö ovanpå
Ev 1/2 dl flagad mandel att strö ovanpå

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan grovt och citronskalet fint. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen från värmen. Vispa upp äggen och blanda i sockret. Rör sedan ner äggsmeten i det varma smöret medan du vispar hela tiden. Sätt tillbaka kastrullen på svag värme och vispa, vispa, vispa tills smeten har tjocknat. Ta kastrullen från värmen och rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.

Skala och kärna ur äpplena, skär dem i fina klyftor. Ta fram pajformen och nagga botten. Häll mandelsmeten i formen och lägg sedan äppelklyftorna ovanpå i ett tjusigt mönster. Strö över strösocker och ev flagad mandel. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljglass, vaniljsås eller vispgrädde.

2 kommentarer:

Therese sa...

Åh, är det min favorit??? :)

Spralligast sa...

Hihi, nej - din favorit är Kerstins stora äppelkaka! (Jag anar ett tema här hur Allt om Mat namnger sina äppelkakerecept...) Den var det länge sedan jag bakade, får kanske testa om några helger eller så! ;)