07 juli 2010

Vaniljyoghurtglass med kryddig rabarber

Med lite överbliven grädde i kylen, en massa ägg och några rabarberstjälkar hade jag helt enkelt inget annat val än att använda glassmaskinen ännu en gång! Den här glassen fick lite yoghurt i sig också tillsammans med härligt kryddig rabarber och så god vanilj. Känner du inte för att koka ihop rabarbern, använd någon god sylt eller marmelad istället. Använd gärna ekologiska äggulor, det blir verkligen skillnad på glassens färg!

Vaniljyoghurtglass med kryddig rabarber

Glass:
3 äggulor
1 1/2 dl florsocker
1 krm vaniljpulver
1 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl tjock yoghurt (jag tog turkisk)

Vispa äggulor, florsocker och vaniljpulver fluffigt. Häll i grädden och fortsätt vispa grädden till lagom hårt skum (som "normal" vispad grädde). Rör försiktigt i yoghurten. Häll glassmeten i glassmaskinen och kör i ca 45 minuter.

Kryddig rabarber:
1 mellanstor rabarberstjälk
1/4-1/2 dl strösocker
1 kanelstång
5 gröna kardemummakapslar

Skala rabarbern om det behövs. Sjud tillsammans med socker, kanelstång och kardemummakapslar och en gnutta vatten i ca 10 minuter eller tills rabarbern har kokat sönder. Ta upp kanelstången och kardemummakapslarna. Låt svalna.

När glassen är färdig, häll den nästan frysta massan i en frystålig burk. Häll rabarbern över och rör om försiktigt så att den blandas lite lätt. Frys i minst 45 minuter.

Inga kommentarer: