05 juli 2010

Enkel moussaka med crème fraîche

Mitt i högsommarvärmen blev jag sugen på moussaka till middag, kanske på grund av den kommande Greklandsresan. Vår vana trogen ska vi åka till en grekisk ö om några veckor och bara lata oss i solen i en vecka. En eller annan moussaka brukar det bli, speciellt för mannen. Ett år när vi båtluffade i flera veckor hade han särdeles stor otur och fick inte mindre än tre moussakor som var iskalla i mitten! En måltid på Santorini med en sådan moussaka kommer vi särskilt ihåg eftersom vi samtidigt drack det suraste äckligaste rödvin vi någonsin smakat. Nåväl, den här moussakan ska serveras rykande varm och är mycket enkel och riktigt god. Smaksatt crème fraiche är en bra genväg och nyheten parmesan/vitlök passade utmärkt här!



Moussaka med crème fraiche
(ca 4 port)

Ca 400 g potatis (jag tog färsk, det funkade bra!)
1 stor aubergine
1 stor zucchini
Olivolja till pensling och stekning
350 g nötfärs
1 gul lök
2 msk torkade örtkryddor
1 fond du chef eller 1 buljongtärning
1 burk hela körsbärstomater
1 dl vatten
1 1/2 dl gräddfil
1 burk lätt crème fraiche parmesan/vitlök
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen och dela i skivor. Koka dem mjuka men inte så att de går sönder. Skär aubergine och zucchini i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Pensla dem med olivolja och strö sparsamt med salt över. Grädda dem i ugnen tills aubergineskivorna är mjuka. Under tiden, fräs färsen med hackad lök. Peppra och smaksätt gärna med örtkryddor. Häll över körsbärstomaterna och vattnet och lägg i buljongtärningen/fonden. Låt sjuda tills köttfärssåsen är fast (inte bra med rinnig för då blir hela moussakan rinnig!). Smaka av.

Varva skivorna av aubergine, zucchini och potatis med köttfärssåsen. Någonstans i mitten, häll gräddfilen över. Avsluta med ett lager av aubergine eller zucchini. Bred sedan över crème fraichen. Peppra lite med svartpeppar. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills moussakan har fått fin färg. Servera gärna med en grekisk sallad och något gott bröd.

Inga kommentarer: