
Moussaka med crème fraiche
(ca 4 port)
Ca 400 g potatis (jag tog färsk, det funkade bra!)
1 stor aubergine
1 stor zucchini
Olivolja till pensling och stekning
350 g nötfärs
1 gul lök
2 msk torkade örtkryddor
1 fond du chef eller 1 buljongtärning
1 burk hela körsbärstomater
1 dl vatten
1 1/2 dl gräddfil
1 burk lätt crème fraiche parmesan/vitlök
Salt, peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen och dela i skivor. Koka dem mjuka men inte så att de går sönder. Skär aubergine och zucchini i ca 1 cm tjocka skivor på längden. Pensla dem med olivolja och strö sparsamt med salt över. Grädda dem i ugnen tills aubergineskivorna är mjuka. Under tiden, fräs färsen med hackad lök. Peppra och smaksätt gärna med örtkryddor. Häll över körsbärstomaterna och vattnet och lägg i buljongtärningen/fonden. Låt sjuda tills köttfärssåsen är fast (inte bra med rinnig för då blir hela moussakan rinnig!). Smaka av.
Varva skivorna av aubergine, zucchini och potatis med köttfärssåsen. Någonstans i mitten, häll gräddfilen över. Avsluta med ett lager av aubergine eller zucchini. Bred sedan över crème fraichen. Peppra lite med svartpeppar. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills moussakan har fått fin färg. Servera gärna med en grekisk sallad och något gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar