16 juni 2010

Köttfärs- och auberginepaj

Att slänga ihop en paj till middag är ju aldrig fel, speciellt eftersom nästan allt som finns i kylen kan blandas ihop. Jag brukar göra en grekisk köttfärspaj enligt det här receptet men testade en variant idag med lite fiberhavregryn i pajbotten. Lika god blev den här varianten! Jag använder en färdigblandad moussakakrydda som jag köpt i Grekland. Tyvärr vet jag inte riktigt vad kryddan innehåller eftersom etiketten har försvunnit men dofterna av kanel och oregano är tydliga i alla fall. Alltså, ha i lite kanel och lite mer oregano så blir pajen säkert utmärkt. Till pajen passar en grekiskinspirerad sallad (med tomat, gurka och fetaost) perfekt.

Tänk på att steka auberginen ordentligt, halvrå aubergine gör ingen glad!


Aubergine- och köttfärspaj
(1 rund form, ca 24 cm i diameter)

Pajskal:
100 g smör
2 dl vetemjöl
1/2 dl fiberhavregryn
Ca 1-2 msk kallt vatten

Fyllning:
Smör/olja till stekning
300 g nötfärs
1 mellanstor aubergine
1/2 purjo
Salt, peppar
Ca 2 msk moussakakrydda (eller ca 1/2 tsk kanel + 2 tsk oregano)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 ägg
Ca 50 g lagrad ost

Mixa smör, vetemjöl och havregryn till pajdegen till smulor. Tillsätt kallt vatten, lite i taget, tills det blir en deg av det hela. Kläm ut degen i botten och på kanterna av en pajform med löstagbar kant. Ställ i kylen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs köttfärsen smulig i smör/olja i en stor stekpanna. Rör i hackad purjo (eller några salladslökar) och hackad aubergine (ca 1-2 cm stora bitar). Salta och peppra. Låt fräsa under omrörning då och då medan du förgräddar pajskalet i ca 10 minuter. Ta ut pajskalet. Blanda aubergine- och köttfärsröran med matlagningsgrädde, ägg och kryddor. Häll i pajskalet. Riv osten över. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter.

1 kommentar:

Mia sa...

Åh, det ser gott ut!
Jag antar att man kan byta ut färsen mot qourfärs eller något annat vegetariskt? :)
kram