03 maj 2010

Mandel- och päronkaka

Det här måste vara en av de absolut sämsta bilderna som jag någonsin har publicerat här: dåligt ljus, suddig, svår att säga vad den egentligen föreställer. Men så blir det ibland när jag i min iver att faktiskt äta kakan bara tog en enda bild! Därför, låt er inte luras av den hemska bilden - den här mandel- och päronkakan är riktigt god! Receptet är hämtat från Under valnötsträdet.


Mandel- och päronkaka
(1 form, ca 4 port)

100 g sötmandel (helst ska den malas men jag körde i mixern, gick bra det med)
Smör till formen
4 stora fasta päron (viktigt att inte använda alltför mjuka, då blir kakan för blöt)
75 g smör, rumsvarmt
5 msk socker
2 ägg
2 msk pressad citron

Sätt ugnen på 200 grader. Skala päronen och skär dem i tunna klyftor. Smöra botten på en pajform och lägg ut päronklyftorna i formen, gärna i ett fint mönster. Sätt in formen i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills päronbitarna är nästan mjuka. Blanda under tiden ihop smeten: mal eller mixa mandeln så fint det går. Rör smöret mjukt med sockret och rör sedan ner mandeln. Tillsätt ett ägg i taget och rör om väl mellan varje ägg. Rör i den pressade citronen. Ta ut ugnsformen och fördela smeten över päronklyftorna. Sätt in i ugnen igen och grädda i ca 15 minuter. Servera varm eller ljummen med glass eller grädde till. Pudra gärna lite florsocker över vid servering.

2 kommentarer:

Barbro, Sofie och Karin sa...

Ah... päron är smaskens i kakor.

Fin blogg förresten, kommer att hitta hit fler gånger!

Spralligast sa...

Tack! Välkomna tillbaka!

Här finns en annan god kaka med päron: http://spralligast.blogspot.com/2008/07/pronkaka-med-crme-fraiche.html