28 april 2010

Glasstårta med limoncello

På vägen hem från USA blev det en oplanerad övernattning i Rom. Inte kan ett sådant shoppingtillfälle förspillas även om bara flygplatsbutikerna besöktes. Raskt skaffade jag mig en flaska limoncello (en klargul citronlikör). En helg eller så senare hittade jag så receptet på en limoncello-glasstårta i ett gammalt nummer av Laga lätt - och efterrätten var fixad! Ett litet glas iskall limoncello smakar alldeles utmärkt till.

(Psst. Har du inte vägarna förbi Italien har Systembolaget flera varianter av limoncello.)


Glasstårta med limoncello
(8-10 bitar)

1 lager tårtbotten (köp färdig eller baka själv)

4 dl vaniljvisp
3 äggulor
1/2 dl florsocker
1 tsk rivet citronskal
2 msk limoncello

Till garnering:
Rivet skal från 1/2 citron
2 msk limoncello
Ev 100 g osaltade pistaschnötter

Lägg tårtbotten i en form med löstagbar kant. Vispa vaniljvispen styv. Vispa ihop äggulor och florsocker och vänd ner i vaniljvispen tillsammans med citronskal och limoncello. Fördela smeten i formen. Täck med plastfolie och ställ formen i frysen i minst 3 timmar. Ta fram formen ca 20 minuter före servering och strö citronskal och limoncello över. Hacka gärna pistaschnötter också och strö ovanpå.

1 kommentar:

Mikkan sa...

Har man tur så blir man bjuden på både Limoncello och motsvarande Pesca på restauranger i Italien. Lyx!